Malkų gamyba kirviu

Malkų gamyba kirviu

Malkų skaldymas kirviu – tai paprastas ir efektyvus būdas pasiruošti jas židiniui ar laužui. Tinkamai naudojamas kirvis leidžia taupyti laiką ir energiją. Štai keli svarbiausi patarimai, padėsiantys malkų skaldymo procesą padaryti logiškesnį ir saugesnį. 

Apsvarstykite šiuos dalykus prieš ruošiant malkas

Malkoms reikia laiko išdžiūti, kad jas būtų galima efektyviai sudeginti. Kadangi džiovinimo procesui įtakos turi oro sąlygos, paspartinti jį gali būti sudėtinga. Sausame ore malkoms po kirtimo išdžiūti paprastai prireikia bent keturių mėnesių, tačiau optimaliai pasiruošus jas galima laikyti iki metų. Deginant drėgną medieną, išsiskiria mažai šilumos energijos, nes didžioji dalis energijos eikvojama malkoms išdžiovinti, o ne šilumai generuoti namuose, krosnelėje ar pirtyje.

Daugelyje vietovių laužų kūrenti ant žemės neleidžiama. Tačiau įrengus ugnies krepšį, dubenį ar sodo židinį, galėsite mėgautis liepsnos šokiu be rūpesčių. Svarbiausia deginti tik sausas malkas – taip išvengsite dūmų ir išvengsite problemų su kaimynais.

Malkų gamyba: geriausi patarimai

1. Išmokite skaityti medieną ir atpažinti, kaip maži medienos įtrūkimai nulemia lūžio liniją. Paprastai pakanka tikslinio smūgio, kad suskaldytų medieną.
2. Storesnius rąstus lengviau suskaldyti, jei kirviu atsitrenki į rąsto kraštą. Šviežia mediena skyla lengviau nei visiškai sausa mediena.
3. Rankos ir nugara lengvai padanga kapojant rąstus. Jei rąstus pakelsite iki smulkinimo lygio, naudodami sapietę sutaupysite nereikalingų pastangų ir įtampos.